Direct contact: 06 44219485
Of ga naar ons contactformulier

Ervaringen

Een ding is helder: deze dag zal vast nog vaak voorbij komen

Sylvia Koopman, Zilveren Kruis

In mei jl. kondigen twee collega’s van P&O Zilveren Kruis aan “teamuitjes” te willen organiseren met een sociaal maatschappelijk karakter met in het achterhoofd dat het juist als medewerker van Zilveren Kruis belangrijk is om maatschappelijk betrokken te zijn en een beeld te krijgen van onze klanten die zorgbehoevend zijn.

Niet wetende wat me te wachten stond heb ik mij inschreven voor een middag naar Dierenpark Amersfoort met bewoners van “De Horizon”, een woonvorm voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Eindelijk was het zover en onder begeleiding van een stralend zonnetje op 4 juni jl. op naar Amersfoort. Mezelf kennende zou dit even slikken worden, maar doel was helder:  bewoners een gezellige middag bezorgen.

Wat een heftige ervaring maar zo prachtig. Wat beschroomd daar aangekomen, want waren wij niet het zoveelste bedrijf wat een dagje kwam helpen en ervaren de bewoners dit niet als “aapjes” kijken? Dit gelijk maar in de groep gegooid en werd onmiddellijk gerustgesteld door de leiding,  zonder deze initiatieven zijn vanwege bezuiniging (lees: domweg geen geld) deze uitjes niet mogelijk omdat er behalve geen geld ook niet genoeg handen aan het bed zijn.

De jongste van de groep: Rik, 24 jaar, hersentumor en sinds een aantal jaren hier inwonend, was lange tijd stabiel maar gaat nu achteruit en zal hier uiteindelijk sterven. Rieneke, ooit een veelbelovend celliste, studerend op het conservatorium en op weg daarna toe geschept door een auto. Wim, sinds 15 jaar hier woonachtig, vanaf zijn 45ste wat geheugenverlies, geen diagnose, later bleek dat hij regelmatig kleine herseninfarctjes kreeg waardoor er hersenletsel is ontstaan. Hij was net opa geworden en trots op zijn kleindochter Nora.

Zomaar een greep uit de mensen die ik vandaag mocht ontmoeten. Wat zeker indruk maakte was dat er twee bezielde en gepassioneerde leidsters mee waren, die ondanks alle regelgeving en bezuinigingen er staan en zijn voor de bewoners, hun familie en ons met Raad en Daad terzijde stonden.  Leidsters die ons vertelden hoeveel moeite ze moeten doen om kleine uitjes voor de bewoners mogelijk te maken.

Maar wat was het mooi om op die dag de bewoners te zien genieten van een rondje Dierenpark, een pannenkoek bij de lunch, een ijsje, voor de meesten van ons zo gewoon maar voor hen een bijzondere traktatie. En oh…wat een cliché, maar wat mag ik me gelukkig prijzen met lieve man, familie, vrienden, leuke baan en collega’s. Al deze bewoners hebben dit eerder ook ervaren en voor hen was in een luttele seconde hun toekomst voorbij en onomkeerbaar.

De verhalen van hen zitten onder mijn huid en zijn binnen gekomen, ook al zijn er inmiddels een paar weken verstreken. Ik heb nog contact gehad met de begeleiding en we zijn nu in gesprek om te bekijken of ik locatie Leusden af en toe kan combineren door aan het eind van de middag met de bewoners samen te koken.

Een ding is helder: deze dag zal vast nog vaak voorbij komen als ik me weer eens druk maak om zg. “belangrijke” zaken.

De organisatie van deze uitjes kan in samenwerking met stichting Matchpoint worden geregeld. Matchpoint is intermediair voor ACHMEA voor teamactiviteiten met een maatschappelijk karakter en  De samenwerking verloopt soepel, is weinig arbeidsintensief en je bent vrij om je eigen wensen te bespreken zodat je een uitje vindt wat past bij jouw team.

Ieder kwartaal op de hoogte van wat er speelt bij Matchpoint?
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Matchpoint Amersfoort